井戸健治建築研究所 / Ido, Kenji Architectural Studio

井戸健治建築研究所 / Ido, Kenji Architectural Studio

井戸健治建築研究所 / Ido, Kenji Architectural Studio
井戸健治建築研究所 / Ido, Kenji Architectural Studio
「送信」ボタンをクリックすると、プライバシーポリシーを読み、上記に記入した情報が私の要求のために処理されることに同意します。
注: privacy@homify.com にメールを送ることで、この同意を取り消せます。
送信!
専門家の方が返信をします。しばらくお待ちください!

House in Tamatsu(玉津の住宅)

〈日本語〉

この住宅は、夫婦と2人の子供の為に設計されました。

敷地は大阪市の市街地で、面積わずか43.21㎡(13坪)の狭小地です。敷地周辺は、小住宅や、町工場や、小さな事務所ビルが調和なく共存している地域です。この敷地に建っていた建主の以前の住宅は木造2階建てで、近隣も密集しており、住宅の中に光が入らない状況でした。建主は、柱や耐力壁のない、できるだけ広いリビング・ダイニング・キッチンを要望し、住宅の中に、とくにリビング・ダイニング・キッチンに自然光が入ることを望みました。

まず、敷地面積が狭いことから、建物のヴォリュームは可能な限り敷地いっぱいとりました。建主の生活スタイルから1階には夫婦の寝室・水周りを、2階にはリビング・ダイニング・キッチンを、3階には子供達の部屋を、そして屋上にはルーフテラスを配しました。構造上2階の道路側には大きな窓は開けられませんでした。そこで、3階のヴォリュームを建物の軸に対して14°振り、建物の外壁との間にできる隙間を吹抜けとしました。その吹抜けの上部にはトップライトを設け、2階のリビング・ダイニング・キッチンに自然光を落とすことにしました。

また3階の平面上14°振った2つの壁の内一方は、垂直に対しても傾かせ、階段と重なる部分は折り返され、折り紙やファセット(彫面)の様になっています。この傾いた壁は、当たり前さからの逸脱により人の感覚を自由にし、と同時に、その傾きの触覚や反射する光は新しい身体の感覚を誘発します。

建物は近隣の建物とは完全に異なった白い箱です。その建物に14°振った3階の筒状のヴォリュームが貫通したような外観になっています。

吹抜けには片持ちの箱形階段が浮かんでいます。

〈English〉

House is designed for family couple with 2 kids. It is situated in urban area of Osaka, Japan, with floor area only 43.21sqm. Surroundings are varying from small houses, small factories and small office buildings which coexist without any harmony. Former house of the client, stood at exact same site, and was a two-story wooden house. The adjacent buildings were too close to let natural light enter into the house. Therefore the one of the crucial requests was to make family room (living area, dining area and kitchen) to be as large as possible and bear no pillars or road-bearing walls, so that natural light would freely enter the house, especially into the family room.

Because of the site narrow parameters, the volume of the building filled as much of the site as possible. According to the client’s lifestyle, the parents’ bedroom as well as wet areas was placed in the ground floor, family room was placed in the first floor, and second floor housed rooms for kids. Terrace was placed on the roof.

Due to structural reasons, the large openings which are faced to street could not be placed on first floor of the building. Therefore, second floor's volume was rotated to 14 degrees from the main building axis, thus interstitial spaces between the rotated wall and the outer wall turned into voids. The skylight was positioned in the upper section of the void, allowing natural light to enter the family room in the first floor.

Moreover, one of the rotated is also inclined on the vertical plane, and the part which overlaps the stairs is raised up, and resembles origami or a facet. The inclined wall gives freedom to one's feeling by deviation from adopted norms, simultaneously giving the sense of touch of the incline degree and reflected from the incline surface light, which in its turn creates new physical sense.

White box-shaped building is completely distinct from the building of its surrounding neighborhood. It resembles image of rotated to 14 degrees cylindrical volume of the second floor penetrates into the building.

Box-shaped cantilevered stairs are floating in the void.

Credit

Architect : Kenji Ido / Ido, Kenji Architectural Studio

Photo : Yohei Sasakura

Admin-Area