arte空間研究所

arte空間研究所

arte空間研究所
arte空間研究所
「送信」ボタンをクリックすると、プライバシーポリシーを読み、上記に記入した情報が私の要求のために処理されることに同意します。
注: privacy@homify.com にメールを送ることで、この同意を取り消せます。
送信!
専門家の方が返信をします。しばらくお待ちください!

WW+

   “土木”スケールの擁壁で取り囲まれている宅地造成地に建つ住宅である。既存の擁壁と付属車庫により接地可能範囲が限定され、その狭い基礎上に必要十分な空間を確保するには、それらの上部に2階部分を大きく持ち出させる必要があった。そのため南側擁壁に沿うようにRC壁を設け、西側バルコニー、エントランスを片持ちスラブにすることで、三次元的なカウンターウェイトとし、建物があたかも既存擁壁にへばりつくように計画。つまり傾斜した既存擁壁に沿った新たな「包む壁を加える」ことで、既存の環境と共生する“建築”が生まれた。

 内部構成は、敷地外周との関係よりスキップさせた各フロアが、南側の吹抜を介することで、垂直方向に一体感を生み出している。そして北面の大開口のある2階にLDKを一体配置し、さらに半階上がったレベルにある子供室により、住宅街の軒並みへと流れる水平方向のひろがりを視覚的に強調する。また上層階とは対照的に半地下部分は寝室、水廻り、そしてホビースペースとし、視覚的にも周囲から切り離され落ち着きのある空間とした。

 さて特注仕様であるオープンリフトは、上下の移送をショートカットする目的のみならず、その半透明シャフトは付属車庫からドラフト効果をもたらし、また光のディフューザーとして夜間には照明塔の役割をも果たす。今後もその活用に新たな可能性を模索したい。

 “土木”と“建築”が法規や組織、そして施工技術までもが明確に分けられている現状を包括的に捉え直すためにも、既に存在している物理的環境へ寄りかかるのではなく、あくまで自立して寄り添いながら共生するこの建築に新たな空間意識を創出できる可能性を感じている。 

撮影 : 小川重雄

    The project is a house built on a residential development area surrounded by civil engineering-scaled retaining walls. Because of the existing retaining walls and an attached garage, potential footprint was limited. In order to secure ample and necessary space on the narrow foundation, second floor was needed to largely protrude over. Therefore, reinforced concrete wall was installed along the southern retaining walls and a cantilevered slab supports a balcony and an entrance on the west. It is three-dimensional counter weight and the plan looks as if the building clings to the existing retaining walls.That is, 'architecture' that coexists with the existing environment was shaped by newly 'adding a wrapping wall' along the slanted existing retaining walls.

  The interior is composed of skipped floors arranged considering relationship with the periphery of the residence. As all the floors face the southern atrium, a vertical unity is generated. LDK (Living room, Dining room and Kitchen) was put integrated on the second floor where there is a large opening on the north side. On top of it, children's room on the half floor up level visually emphasizes the horizontal extent flowing towards a row of houses of the residential street. On the contrary to the upper floors, half underground space is installed with a bedroom, wet area and hobby space. The space is visually separated from the surroundings and was designed to be calm.

  Then, a specially ordered open lift is used for a purpose of shortcutting the up and down transportation and also brings draft effect from the attached garage through the translucent shaft that plays a role as a lighting tower diffusing light at night. We would like to search for a new possibility for its use in the future.

  In order to, once again, understand comprehensively the status quo of clearly divided 'civil engineering' and 'architecture' among laws, organization and even the construction technique,I feel a possibility of creating new spatial consciousness to the architecture, not leaning on, but persistently stand on its own feet, sit close and coexist with the existing physical environment.

photo : Shigeo Ogawa

  • WW+: arte空間研究所が手掛けた家です。

    WW+

    この写真を使ったエディターのアイディアブック
    アイディアブック: 1
    ["JP"] [Published] 複雑な敷地から生まれた個性的な空間!クールでモダンな住まい
  • WW+: arte空間研究所が手掛けた家です。

    WW+

  • WW+: arte空間研究所が手掛けた和室です。

    WW+

  • WW+: arte空間研究所が手掛けた廊下 & 玄関です。

    WW+

    この写真を使ったエディターのアイディアブック
    アイディアブック: 1
    ["JP"] [Published] 複雑な敷地から生まれた個性的な空間!クールでモダンな住まい
  • WW+: arte空間研究所が手掛けたリビングです。

    WW+

    この写真を使ったエディターのアイディアブック
    アイディアブック: 2
    ["JP"] [Published] 複雑な敷地から生まれた個性的な空間!クールでモダンな住まい
    ["JP"] [Published] 個性的なダイニングのまとめ
  • WW+: arte空間研究所が手掛けた廊下 & 玄関です。

    WW+

  • WW+: arte空間研究所が手掛けた子供部屋です。

    WW+

  • WW+: arte空間研究所が手掛けたリビングです。

    WW+

    この写真を使ったエディターのアイディアブック
    アイディアブック: 1
    ["JP"] [Published] 複雑な敷地から生まれた個性的な空間!クールでモダンな住まい
  • WW+: arte空間研究所が手掛けた寝室です。

    WW+

    この写真を使ったエディターのアイディアブック
    アイディアブック: 1
    ["JP"] [Published] 複雑な敷地から生まれた個性的な空間!クールでモダンな住まい
  • WW+: arte空間研究所が手掛けた家です。

    WW+

    この写真を使ったエディターのアイディアブック
    アイディアブック: 1
    ["JP"] [Published] 複雑な敷地から生まれた個性的な空間!クールでモダンな住まい

Admin-Area