AtelierorB  

AtelierorB  

AtelierorB  
AtelierorB  
「送信」ボタンをクリックすると、プライバシーポリシーを読み、上記に記入した情報が私の要求のために処理されることに同意します。
注: privacy@homify.com にメールを送ることで、この同意を取り消せます。
送信!
専門家の方が返信をします。しばらくお待ちください!

1950-house

[場所]

三重県四日市市の住宅街に位置する120.63㎡の敷地。

[施主の要望]

1.生活雑貨の収納を充実。

2.住宅としての機能性向上。

3.愛着のあるアンティーク家具を活かす場所。

4.日ごろの疲れを癒す開放的な空間。

[設計の工夫]

~建築費と機能~

1.建物を小さくすることで建築費用を抑えた。

2.規格サイズの建材を多用することでコストを抑えながら機能性の充実を図った。

~テーマ~

昨今、日本の生活様式はセキュリティーとプライバシーを重視する傾向にあるが、ストレス社会における心的開放性も必要とされる。

本計画は、建物内部における外部的開放感が大きなテーマとなった。

〜具体的な工夫〜

1.東西を貫通する幅1820mmの土間空間(910mm:一般的な日本のモジュール)。

2.土間の吹抜け。

3.壁で挟んだ2層階段(1-2階、2-ロフト階)。

4.階段の上部に設置したハイサイドライト。

〜雑感〜

壁で挟んだ階段は閉鎖的である。

しかし、筒状の階段によって光と影が、豊かな表情を生み出した。

分散された視覚的距離の変化は、開放と閉鎖の対比に強調を与えた。

それは自然の雑木林と似た外部的開放感。

~外観デザイン~

3Dモデリングソフトウェア(スケッチアップ)のプッシュプル操作からヒントを得た外観フォルム。

[ 建物概要 ]

種別:新築

用途:住宅

規模:2階建て(+ロフト階)

延床面積:85.33㎡

1階床面積:43.30㎡

2階床面積:42.03㎡

(ロフト階:12.47㎡)

構造:木造

所在地:三重県四日市市

竣工日:2014年1月

設計監理:アトリエオーブ 

施工:木楽工房Tachi建築 

1950-house concept

[Location]

Site of 120.63㎡ located in a residential area of Yokkaichi, Mie Prefecture.

[Request of owner]

1. Enhance the storage capacity for household goods.

2. Optimize functionality for residents.

3. Design the space, which works well with Antique

4. Open space to heal daily fatigue.

[Idea of design]

~ Construction costs and function ~

1. Minimize construction costs by reducing the size of building.

2. Enhance functionality while reducing cost by using standard size building materials.

~ Theme ~

Security and privacy are valued in Japan today, while a calming open space is necessary to conflict social stress

In this plan, the balance of external fortitude is contrasted by consideration for internal peacefulness.

~ Specific ideas ~

1. Dirt floor space of width 1820mm passing from east to west (910mm: general Japanese module).

2. Atrium of dirt floor.

3. 2-layer stairs sandwiched between walls (1-2 floor, 2-loft floor).

4. High-side light placed at top of the stairs.

~ Miscellaneous thoughts and concerns ~

Stairs sandwiched between walls may feel closed, but light and shadow creates a rich expression with tubular stairs.

Changes in distributed visual distance emphasis open and closed space and gives a similar feeling to a naturally wooded area

~ Outside appearance design ~

Outside appearance was inspired from the push-pull operation of 3D modeling software form (SketchUp).

[Building Summary]

Type: new construction

Applications: residential

Scale: 2-storey (+ loft floor)

Total floor area: 85.33㎡

1 floor area: 43.30㎡

2 floor area: 42.03㎡

(Loft floor: 12.47㎡)

Structure: wooden

Location: Yokkaichi, Mie Prefecture

Completion Date: January 2014

Design supervision: Atelierorb Testuya Nishimoto

Construction: Kiraku koubou Tachi architecture

Admin-Area