坂本昭・設計工房(CASA Akira Sakamoto Architect & Associates CASA)

坂本昭・設計工房(CASA Akira Sakamoto Architect & Associates CASA)

坂本昭・設計工房(CASA Akira Sakamoto Architect & Associates CASA)
坂本昭・設計工房(CASA Akira Sakamoto Architect & Associates CASA)
「送信」ボタンをクリックすると、プライバシーポリシーを読み、上記に記入した情報が私の要求のために処理されることに同意します。
注: privacy@homify.com にメールを送ることで、この同意を取り消せます。
送信!
専門家の方が返信をします。しばらくお待ちください!

白翳の家 Hakuei Residence

This site is sandwiched between streets to the east and west. Moreover, the site is at the head of a T-intersection on the west side. These conditions generate an east-west flow on the site. This building, made up of one wall and three rectangular parallelepipeds, has no core.
The basic concept was to see how to draw the inside outside and the outside inside and to create a flow of space by means of each of these presnces. First, a wall was erected on the south side, following the east-west direction of flow, and a 17meter deep space on an east-west axis was created. That space was divided into a west building, a courtyard and an east building, and a 3×4.5 meter rectangular parallelepiped with a deck was arranged on top of the east building. The axial spaces of these three rectangular parallelepipeds overlap and face each other, resulting in an integrated whole. Moreover, they take the flow of the street to the west and guide it east and lead the eyes of passersby from west to east. The space is articulated simply in plan and section by discontinuous walls, but openings in the walls create continuity. Space flows continuously, through the window in the atelier, the courtyard, the bathroom and the small garden outside the bathroom. People look or talk across the courtyard and the deck. Physical movement and the consciousness of things happening beyond walls create links. In addition, people inside the space can sense what is happening outside. The sharp light introduced by the toplight, the soft light spreading across surfaces, and the movement of light reflected on white walls communicate a sense of nature and a feeling of the passing of time which are transmitted throughout the entire building. This building does not require room names.  Visitors are not greeted by a vestibule but by the building as a whole. The residents look skyward between rooms, are made aware of the sunlight and the wind, and pass the time in eaeh place within the house conscious of change.

photo : Y.Matsumura/Nacása & Partners Inc.

ロケーション
Osaka

Admin-Area