株式会社クレールアーキラボが手掛けた首里・桜の家 | homify
プロフィール写真の変更
カバー写真の変更
株式会社クレールアーキラボ
株式会社クレールアーキラボ

株式会社クレールアーキラボ

株式会社クレールアーキラボ
株式会社クレールアーキラボ
「送信」ボタンをクリックすると、プライバシーポリシーを読み、上記に記入した情報が私の要求のために処理されることに同意します。
注: privacy@homify.com にメールを送ることで、この同意を取り消せます。
送信!
専門家の方が返信をします。しばらくお待ちください!

首里・桜の家

コンセプト

沖縄県那覇市首里、かつて琉球王国の王都として栄えた。 その地を選び、家を構え、住みはじめた。 いくつもの台風がこの家の上を通り過ぎ、 家の中では喜怒哀楽が繰り返された。

住み手とともに、家も歳を取り、 また、新たなスタートをするときがきた。 周辺はこの家と同じく歳を取った家、そのような家を取り壊して建てた中高層マンション。様々な時代、様々な用途の建築が混在している。

住み手はまた新しい家を建てる事に決めた。

思い入れのあるこの地で、またあの頃と同じような日々を… 。

敷地周辺は、戦後、荒廃した土地に建ち並んだ住宅が老朽化を迎え、マンションや新しい住宅に建ち替わっているが、まだ古い建物も残り様々な種類の建物が混在している那覇市首里の一角に位置する。

施主の要望は、一つの敷地内にある長年住んできた古い家二棟を一つの家に建て替えるという要望であった。

思い入れのあるこの土地に、また新たな歴史を刻んでいける、落ち着いた、そして安心して穏やかな生活が出来る環境を希望された。

プランニングにあたり、まず、交通量の多い前面道路を考慮し、道路から十分な距離をもたせ建物を配置した。

そしてヒンプン(琉球建築の民家における典型的な様式のひとつで、門と母屋との間に設けられる「目隠し」のことをいい、中国語の屏風(ピンプン)に由来するといわれている。「魔除け」という役割もある)に見立てた杉板型枠仕上げの壁に沿ってアプローチし、玄関に入ると仏間のある和室空間に至る。

玄関・和室→リビング・ダイニング・キッチン等のパプリックスペース→寝室・水廻り等のプライベートスペース、と空間が構成される。 リビング、ダイニング、キッチンの空間は建物及び敷地に対して、ほぼ中央に配置し、そこから各室へ回遊出来るように計画した。

また、外部空間に関しては「水盤」「緑のある眺める庭」「タイル床の使う庭」「物干等のサービスヤード」「周辺地域のシンボルとなるよう桜の木を植えた開いた庭」と、広い敷地である故に生じた土地の余白をどのように活かすかを考え、それぞれ異なった種類の外部空間を適所に配置し、そこから光、風を取り入れられるようにすると同時に室内からも様々な景色が楽しめるように計画した。

生まれ変わったこの地、この建物で、桜の木とともに、また新しい歴史が刻まれていく事を楽しみにしている。

CONCEPT

Shuri located in Naka-city, Okinawa, once prospered as the imperial capital of Ryukyu Kingdom.

Chose the area, built a house, and started to live.

Many typhoons have passed above the house. Inside the house, joy, anger, sorrow and pleasure of the family has been repeated.

The house gets old as well as the family members. It is time to restart…

Various ages and uses of buildings are mixed together in the surrounding area, which includes old houses like the client’s house and mid-to-high rise apartments which was built after old houses had been torn down. The client decides to rebuild a house, hoping to have those good old days again at his dear site…

The client’s site is situated at Shuri in Naha-City where various types of buildings are mixed together. In the surrounding area, apartments and houses are rebuilt due to the deterioration of houses built in the war-torn land. On the other hand, old buildings still exist. The client requested to build a new house in the site where two old houses had been built. In addition, he requested the calm and peaceful environment where he will be able to mark a new chapter in his family history at the very site.

In planning, taking the busy frontal road into consideration, the house is positioned at the back of the site with keeping enough space from the road. The concrete wall molded in cedar planks stands in front of the house, which leads to the entrance. The Japanese rooms with the family Buddhist altar are positioned next to the entrance hall. The house is composed of three spaces which are entrance hall/Japanese room space, public space including living, dining and kitchen, and private space such as bed room, bathroom and restroom. The space for living, dining and kitchen is positioned roughly in the center of the building and site so that the family members easily go around other rooms through the space.

Regarding the exterior planning, we figured out how to utilize the extra spaces due to the large site. We planned the various types of exterior spaces such as “pond”, “ornamental garden”, “garden with tile floor”, “service yard for cloth-drying area” and, “garden with cherry tree planted as symbol of the surrounding area” and positioned them in the proper places, which lets wind and sunlight inside. At the same time, the family members would be able to enjoy different types of sceneries at the respective room.

We expect that the client will mark new chapters of his family history at the renewed house and site as the cherry tree grows up.

ロケーション
那覇
  • 外観: 株式会社クレールアーキラボが手掛けた家です。,

    外観

    この写真を使ったエディターのアイディアブック
    アイディアブック: 3
    ["JP"] [Published] 水盤で清涼感ある庭を愉しむモダンな沖縄の家
    ["KR"] [Published] 차분한 공간에서 명상을 즐기는 집
    ["JP"] [Published] 青空に映える!洗練されたモダンデザインが光る沖縄の住宅

    杉板型枠と塗装外壁

  • 外観: 株式会社クレールアーキラボが手掛けた家です。,

    外観

    杉板型枠と塗装外壁

  • 外観: 株式会社クレールアーキラボが手掛けた家です。,

    外観

    敷地の余白を生かした外構

  • 玄関アプローチ: 株式会社クレールアーキラボが手掛けた廊下 & 玄関です。,

    玄関アプローチ

    軒を低く抑えた長いアプローチ

  • 庭: 株式会社クレールアーキラボが手掛けた庭です。,

    この写真を使ったエディターのアイディアブック
    アイディアブック: 2
    ["JP"] [Published] 水盤で清涼感ある庭を愉しむモダンな沖縄の家
    ["KR"] [Published] 차분한 공간에서 명상을 즐기는 집

    敷地の余白を生かした庭

  • 庭: 株式会社クレールアーキラボが手掛けた庭です。,

    敷地の余白を生かした庭

  • リビング: 株式会社クレールアーキラボが手掛けたリビングです。,

    リビング

    杉板型枠の壁をアクセントとしたリビング

  • リビング: 株式会社クレールアーキラボが手掛けたリビングです。,

    リビング

    この写真を使ったエディターのアイディアブック
    アイディアブック: 3
    ["JP"] [Published] 大人インテリアの作り方は?
    ["JP"] [Published] 歴史的デザインの椅子たち
    ["TW"] [Published] 品味生活:"大人感"居家風格的 7 大關鍵元素

    杉板型枠の壁をアクセントとしたリビング

  • リビング: 株式会社クレールアーキラボが手掛けたリビングです。,

    リビング

    トップライトのあるリビング

  • リビング: 株式会社クレールアーキラボが手掛けたリビングです。,

    リビング

    トップライトのあるリビング

Admin-Area