ワインセラー モダンデザインの ワインセラー の poda モダン 合板(ベニヤ板) | homify
ワインセラー モダンデザインの ワインセラー の PODA モダン 合板(ベニヤ板)
ワインセラー モダンデザインの ワインセラー の PODA モダン 合板(ベニヤ板)
ワインセラー モダンデザインの ワインセラー の PODA モダン 合板(ベニヤ板)

都心で多忙な生活を送るクライアントが、家族やゲストとの貴重な時間を豊かな森で過ごすための別荘である。当初よりクライアントは外観から内部の様子が容易に予期できない家を要望した。それはゲストをもてなす上で十分理解できるものであったが、一方で山の斜面に位置する敷地周辺の森を歩き廻ってみると、そこには既にクライアントの望むような時間的属性が備わっているようにも感じられた。したがって、森を散策する際の拠点としてはもちろん、森の中をさまようような予期不能な出来事に満ちた時間が、この家自体で体験できたら素晴らしいと考えた。

敷地上部から見下ろすと、傾斜地の中腹にうねったコンクリート屋根が浮かんで見える。背後の山並に重なりあう有機的なシルエットは、湾曲したアプローチを下るに連れ変形し、やがて訪問者の頭上を覆うアーチへと変貌をとげる。屋根は駐車場の上部で傾斜した地盤に接地しており、その上ではインスタントに「山歩き」が体験できる。内部では、屋根の起伏がそのまま天井面に反映されており、周囲の森と同様に家の中でも散策が体験できる。敷地の地形は棚田状の段床として室内に介入し、訪問者の視線に多彩な変化をもたらす。エントランスから樹幹のような曲面壁の隙間を縫いリビングへ進むに連れ、天井は高く丸みを帯び、眺望は遠方へと開かれていく。各々の「樹幹」には本棚やキッチン、暖炉を取り込む大小さまざまの「ニッチ」が彫り込まれている。風呂に入る途中で本棚に立ち寄ってみたり、キッチンで料理しながら山の風景に目をやったりと、ニッチにより多様な振る舞いが無意識的に開かれ、日常のリズムに変化が生まれる。

家の内外を即興的に散策することで、一つの中心に身体を定位することなく、様々な場所から等価に奏でられるポリフォニーを体験できるアクティブな日常生活が実現する。山並とうねった屋根の、複数のニッチの、あるいは森と家のあいだに生ずる差異は、対位法(カウンターポイント)のように絶え間なく反復し、新たな創造的環境をもたらしていくことであろう。

種別:住宅/用途:ゲストハウス/規模:310㎡/構造:RC造/所在地:長野県北佐久郡/竣工:2008年/撮影:淺川敏(1,2,5,11)、Alessio Guarino(6,9,10,12)

Located in the suburbs of Tokyo, the villa stands in the forest of Karuizawa, where the client who leads a busy life in Tokyo relaxes and spends a precious time with his family or guests. A request of the client was that the external appearance of the villa should not reveal its interior space. It sounded quite reasonable as it could deeply impress his guests. Meanwhile the existing site was felt as if it brings a similar temporal nature beyond the revelation as he requested, while we were wandering in the surrounding woods located on the slope of the mountain. Thus it was expected that the villa would not only serve as a base to wander the woods, but afford the visitors an experience of time full of unexpected events as in the woods.

Overlooked from above, undulating roof made of reinforced concrete appears to float in the middle of the slope. Its organic silhouette overlapping with mountains behind is gradually transformed as the visitors walk down the winding approach path, and eventually turns into an entrance arch covering them. The roof covering the car parks is accessible from the top of the sloped ground, on which they can enjoy ‘hiking’ instantly. With the undulation of the ceiling exactly reflected from the roof, ‘wanderings’ can be also experienced inside the villa as in the surrounding woods. The topography of the site introduced as the wavy steps like terraced rice-fields, provides the various fields of visions for visitors. As they go down the steps from the entrance, passing through the space between trunk-like curved walls, and get closer to the living, the ceiling becomes higher and more rounded, and carries the greater scenery of far-off mountains. Each of interior ‘trunk’ has a niche in various scale to accommodate book shelves, kitchen or fireplace. Browsing through the book shelves on the way to the bathroom, or cooking at kitchen and turning the eyes towards the scenery of mountains, etc; we are afforded by niches unconscious behaviors and variety in rhythm of daily life.

The improvisational wanderings inside and outside the villa carry an active daily life where we can listen to polyphony equivalently played around, without orienting our bodies to a particular center. The difference caused between the undulating roof and mountains, niches in various scale, or villa and woods, constantly recurs and realizes a creative environment afresh as in counterpoint.

色: 木目調
素材: 合板(ベニヤ板)
クレジット: Satoshi Asakawa
類似する写真
注釈