高槻の家: 藤原・室 建築設計事務所が手掛けた子供部屋です。
高槻の家: 藤原・室 建築設計事務所が手掛けた子供部屋です。
高槻の家: 藤原・室 建築設計事務所が手掛けた子供部屋です。

高槻の家

 この家には玄関というものを設けず、引き違いのサッシからキッチンに面した土間へと直接入る形としています。土間に入ると目の前には一枚板の大きなテーブルが現れます。テーブルにはコンロが組み込まれており、 このコンロ付きのテーブルが家の中心的な場となります。 その上には、黒皮鉄で製作したレンジフードがあり、煙突状の筒が解放感のある吹き抜け空間へと 視線を導く仕掛けにもなっています。

 1階はキッチンを中心に居間部分、浴室等の水回り、物置場所となる土間を配置し、キッチンから居間部分、 2階とスキップフロア状に階高を上げています。居間部分のフロアは一部畳敷きとなっており、このフロアから 2階へ上がる階段の奥、キッチンから居間部分を臨む先には壁一面の大きな本棚を設けています。 この本棚は、階段をのぼりながら棚の本を手に取ることができ、手の届きにくい場所などには写真などを 飾るようにして使われています。

  2階は廊下を挟む形で吹き抜けに面した長いデスクと3人のお子さんのためのロフト付きスペースがあり、 廊下の先にご夫婦のための書斎と寝室があります。 書斎には吹き抜け部分に面した小窓を設け、そこから家の様子をのぞくことができます。 寝室には風通しとプライバシーの確保を兼ねて外部物干しスペースが隣接しています。

場所:大阪府高槻市
竣工年:2013年

用途:専用住宅

敷地面積:96.68㎡

建築面積:53.60㎡

延床面積:90.28㎡

階数:地上2階建

構造:木造

写真撮影:藤原慎太郎・室喜夫

House in Takatsuki

This house does not have a typical Japanese
entry hall, but rather features a double-sliding glass front door that opens directly onto a traditional doma, or concrete-floored space where shoes need not be worn, facing the kitchen. A large wood slab table is immediately visible on entering this space. A gas range is built into the table, and together this unit serves as the home’s central gathering place. A wrought-iron hood hangs above the range, its stovepipe-like ventilation duct drawing eyes to a void above the kitchen and living area that gives the space a sense of openness.

The first floor is comprised of the central kitchen, the living area, the bathroom, and the concrete entry/storage space. The floor height rises step-wise from the kitchen to the living room and then to the second floor. The floor of the living area is partially covered in tatami mats, with stairs leading from there to the second floor. Looking from the kitchen past these stairs, one sees a large bookshelf spanning the entire back wall. Books can be pulled from some of the shelves when climbing the stairs, while less accessible shelves are used to display photographs or other items.   

The second floor includes a long desk that runs along the hallway overlooking the void, as well as a space with a loft for each of the three children and, at the end of the hallway, a study and bedroom for the couple. The study includes a window facing onto the void that allows whoever is inside to keep an eye on the rest of the home. Adjacent to the bedroom is an exterior space for drying clothes, which provides both ventilation and privacy to the bedroom.

Project Location : Takatsuki-city, Osaka Pref., Japan
Completion Year : 2013

Principle use : residence

Site Area : 96.68㎡

Building Area :53.60 ㎡

Total Floor Area : 90.28㎡

Storeys : 2

Structure : wooden

Photo by: Shintaro Fujiwara, Yoshio Muro

クレジット: 写真撮影:藤原慎太郎・室喜夫
類似する写真
注釈

見積りのリクエスト

「送信」ボタンをクリックすると、プライバシーポリシーを読み、上記に記入した情報が私の要求のために処理されることに同意します。
注: privacy@homify.com にメールを送ることで、この同意を取り消せます。