庭の写真: 鳳の家 house in otori | homify
こんにちは!
住宅建設や家のリフォームをお考えですか? ぜひご連絡下さい!
無料相談する
大阪府堺市の住宅密集地に建つ木造2階建ての専用住宅。

ご夫婦2人暮らしの空間テーマとしては[プライバシーを確保しつつ風と光を取りこみ居心地の良い住まい]であった。またビルトインガレージの設置も優先順位が高かった。

そこで出した答えとして一見閉鎖的だが、外観は開口も駐車スペースの存在感もなくしシルバーのガルバリウム板で全体を囲うデザインにした。

 風の取り込み方については、外観の一部(道路側と中庭側の2カ所)にメインの外壁のガルバリウム板の素材・色・形状共に同様の物で平面上互い違いに重ね合わせたスリットを設けたことにより視線は遮り風のみが通り抜けるように。

光の取り込み方については、2カ所ある中庭とドライスペースのそれぞれを少し離して計画し、

その箇所ごとに大きな開口を設けることにより、天空からの光の柱が分散され、1階・2階共に立体感のある光が注ぎ込み、心地よくオープンな中庭を各室から眺められる。

決して広くはない建て坪約13坪という広さで、敷地の外周が塀で囲まれている空間とは思えないくらいの、開放感、広がり感とプライバシーの確保を兼ね備えた居住空間を実現した。

This is a two-story wooden house in a densely build-up area in Sakai-city, Osaka.
The space theme of this house is that privacy security, and comfortable living space combined with airy and bright room for a married couple. They also have a priority on setting a built in garage. Our answer to them, it appears monotone at first, but, exclude the existence of the garage door and its parking space, by encircling the whole exterior with silver galvalume. As for ventilation, we set galvalume plates with the same quality as the main exterior wall of material, color, and shape, in very narrow intervals at two areas of the exterior (road side and courtyard side) to create layers of slit. This enables to shut down people’s looks from the outside and only wind would go through! As for brightness, we created big open window spaces both in the courtyard and the dry space. Moreover, to make the best use of the sunlight, we planned to set those spaces in a separate distance as one straight beam from the sun would scatter, and embrace the entire house. Thus, you would enjoy the courtyard in each room openly anytime you’d like with brightness. Combining with these factors, this residential space made it possible to be open and roomy but secure privacy matters at the same time, even though the house was built in as small as  about 43㎡ floor space , with the entire exterior wall encircled!!

類似する写真
注釈